Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κάποτε σε επίσκεψη στη μητερούλα

 Πέρασαν μερικά χρόνια. Κάποιο χειμώνα, χρειάστηκε να πάω ως πρόσφατα χειροτονηθείς ιερέας στη μονή Ντιβέγεβο, που τότε άρχιζε να αναγεννάται. Αφού τελείωσα τις δουλειές του μοναστηριού, έτρεξα στη μητερούλα στην οδό Λιεσνάγια. Όμως η αυλόπορτα στο γνωστό σπιτάκι ήταν κλειδωμένη με μεγάλο λουκέτο. Αυτό μου φάνηκε παράξενο δεδομένου ότι η μητερούλα δεν πήγαινε πουθενά-εκείνο τον καιρό είχε πια συμπληρώσει τα 92 της χρόνια.
 Σηκώνοντας τις άκρες του ράσου, πήδηξα τον φράχτη. Στον χτύπο της πόρτας απάντησε η φωνή της μητερούλας. Πληροφορούσε ότι τώρα την κλειδώνουν στο σπίτι κι ούτε το κλειδί δεν της δίνουν: οι επισκέπτες είναι τόσοι πολλοί, που περνούν αδιάκοπα, από το πρωί ως το βράδυ.
 Αλλά θέλαμε να ιδωθούμε. Η μητερούλα ανοιξε το παράθυρο κι εγώ, σαν το Ρωμαίο, μπήκα στο σπίτι. 
 "Τύχων! Ξέρω ότι είσαι πια παπάς!", ήταν το πρώτο που μου είπε η μητερούλα. " Γρήγορα, εξομολόγησέ με, γιατί δεν μπορώ να εξομολογούμαι σ' αυτούς τους κοσμικούς παπάδες". 
 Μετά την εξομολόγηση η μητερούλα με κάθισε στο τραπέζι κι άρχισε να μαγειρεύει. Τηγάνισε ομελέτα, ζέστανε πατάτες. Και ξαφνικά έβγαλε κάτω από το τραπέζι ένα μπουκάλι αλκοόλ. Ήμασταν φίλοι σχεδόν δέκα χρόνια κι ούτε να φανταστώ δεν μπορούσα ότι ήταν ικανή να αγγίξει το κρασί. Κι εδώ, καθαρό αλκοόλ!
 " Ε, τι;", ρώτησε παρατηρώντας την έκπληξή μου. " Πρίν δε σε έφερνα σε δύσκολη θέση, φοβόμουν ότι θα σκανδαλιστείς. Τώρα όμως είσαι πια μεγάλος, ιερέας, δε θα κατακρίνεις. Αυτό χρειάζεται σ' εμάς τους γέρους για να τρέχει το αίμα". 
 'Εβαλε για τον εαυτό της στο ποτηράκι 30 γραμμάρια, προσέφερε και σ΄εμένα και με ευχαρίστηση ήπιε το αδιάλυτο αλκοόλο. Για μένα αυτο ήταν απολύτως εκπληκτικό, αλλά μου άνοιξε άλλη μια πτυχή της ζωής της μεγάλης μοναχής, μιας ζωής ακατανόητης με τους απλούς "μαθηματικούς" νόμους.

Από το βιβλίο: Σχεδόν Άγιοι, σελ. 271-271

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο !
    Σωτήρης - Ακριβή
    (Σάββατο στο Μέτσοβο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά. Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή