Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η δύναμη της σιωπής


Η σιωπή είναι ένας θαυμάσιος τόπος όπου συμβαίνουν υπέροχα πράγματα.
Στη σιωπή ερχόμαστε σε επαφή με την εσωτερική μας φωνή, τη διαίσθηση, τα βαθύτερα συναισθήματα μας, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας… Στη σιωπή βρίσκουμε απαντήσεις στα ερωτηματικά που μας βασανίζουν και λύσεις σε προβλήματα που φαίνονται άλυτα.
Μη φοβάσαι λοιπόν τη σιωπή. Αναζήτα την. Η σιωπή είναι φίλος. Η σιωπή είναι αληθινή ευλογία. Δέκα λεπτά σιωπής καθημερινά. Μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα, δοκίμασε να κάνεις ένα δεκάλεπτο διάλειμμα με σιωπή. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε, είτε στο γραφείο ή στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρεις την απόφαση.
Απλά κάθισε και ηρέμησε. Μην ασχοληθείς με τίποτε άλλο. Επίτρεψε στον εαυτό σου να βολευτεί χωρίς να σκέφτεσαι κάτι ιδιαίτερο. Τα λίγα αυτά λεπτά, κλείσε την πόρτα σου και κατέβασε το τηλέφωνο. Φτιάξε μια όαση γαλήνης και ηρεμίας για τον εαυτό σου και μη σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο. Άφησε το νου σου να περιπλανηθεί.
Μετά από δέκα λεπτά γύρνα στην καθημερινότητα σου. Θα εκπλαγείς με τη διαφορά, ειδικά αν επαναλαμβάνεις την πρακτική αυτή καθημερινά. Θα διαπιστώσεις ότι η ικανότητα να συγκεντρώνεσαι στα καθήκοντα σου θα βελτιωθεί. Θα επιτυγχάνεις περισσότερα με λιγότερη προσπάθεια.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το Μονοπάτι Της Δύναμης – Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε» από την Μπάρμπαρα Μπεργκερ.

13 σχόλια:

  1. Αυτά τα ευπώλητα και μάλλονβ νεοποχίτικα βιβλιαράκια ψυχολογίας, ΑΝΑΛΥΟΥΝ αλήθειες του Ευαγγελίου, δυστυχώς συχνά με πολύ καλύτερο τρόπο από ό,τι το κάνουν πολλοί ορθόδοξοι ιεροκήρυκες.
    Δυστυχώς στην Ορθόδοξη κατήχηση και απολογητική και διδασκαλία, οι έλληνες είμαστε ακόμη πολύ πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Να προσθέσω όμως πως σχεδόν όλοι οι ιεροκήρυκες έχουν κι ένα πανομοιότυπο τρόπο να κηρύττουν!! Ίδιες κινήσεις, στερεότυπα λόγια, πομπώδη και στομφώδη.Εκπέμπουν δε φόβο για το Θεό.
    Ενώ όσοι έχουν εμπειρία Θεού, γεύση Θεού, δεν μακρυγορούν, δεν πολιτικολογούν, δεν τρομάζουν, αλλά ηρεμούν και μεταφέρουν με ένα μυστικό κι όμορφο τρόπο από το μυαλό στην καρδιά τα λόγια που λένε. Διότι μιλάνε από καρδιάς και ξεκουράζουν!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΚΡΙΒΩΣ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΕΣ, ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ, ΜΕΧΡΙ ΟΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ, ΡΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ ΜΟΥ Π.Χ.ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ; ΤΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΩ ΝΑ ΠΩ ΑΦΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΑΞΙΩΘΗΚΑ ΝΑ ΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΜΟΥ ΛΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΕΤΕΡΟΝ;
    ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣΕ , Χ Ω Ρ Ι Σ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ, ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΕ ΤΑΠΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΕΝΕΠΙΠΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΤΟΤΕ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΒΕΒΑΙΗ, ΟΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ενώ όσοι έχουν εμπειρία Θεού, γεύση Θεού, δεν μακρυγορούν, δεν πολιτικολογούν, δεν τρομάζουν, αλλά ηρεμούν και μεταφέρουν με ένα μυστικό κι όμορφο τρόπο από το μυαλό στην καρδιά τα λόγια που λένε. Διότι μιλάνε από καρδιάς και ξεκουράζουν!"

    Συμφωνώ!
    Ποιός μπορεί να βάλει το πνευμα σε αυλάκι! "Το πνευμα οπου θέλει πνει και την φωνήν αυτού ακούεις, αλλ' ουκ οίδας πόθεν ερχςται και που υπάγει".Κανείς δεν μπορεί να το οικειοποιηθεί, να το συγκρατήσει,κανείς δεν εχει την αποκλειστικότητα,το σημα κατατθεν.
    Το πνευματικο δεν υποβάλλεται σε τεστ,καμία αξιολόγηση, κανενας δεικτης δεβ μπορει να πιστοποιησει την παρουσία Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πνευματικο δεν υποβάλλεται σε τεστ,καμία αξιολόγηση, κανενας δεικτης δεν μπορει να πιστοποιησει την παρουσία Του.

    Το πνευματικό από μόνο του σαφώς και δεν αξιολογείται. Όταν όμως προσφέρεται από άνθρωπο μπαίνει κι αυτό σε αξιολόγηγη. Υπάρχουν και ψεύτικα "πνευματικά". Αξιολογητής είναι η καρδιά εκάστου εξ ημών ανάλογα την ωριμότητα που τη διακρίνει. Δείκτης αξιολόγησης του πνευματικού; Η χαρά κι η ξεκούραση που προσφέρει ως λόγος, ως χαμόγελο, ως στάση ζωής. Καλώς ή κακώς όλα αξιολογούνται. Κατ εμέ φυσικά. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το παν εξερταται απο την εσωτερικη εμπειρία εκείνου που μιλά γι΄αυτό κι εκείνου που ακούει..
    Μπορούμε να μιλήσουμε γι΄αυτά, να περιγράψουμε τις συμπεριφορές, αλλά αυτό που αποπνέει δεν ειναι εξηγήσιμο, ειναι κατι πιο ζωντανο, πιο τονωτικό,πιο αναπαντεχο πιο αποκαλυπτικο.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, αλλά η εμπειρία του ομιλούντος, αν υπάρχει, ξέρει να διακρίνει τι μπορεί ο ακούων να "αντιληφθεί" και μιλά κατά το μέτρο εκάστου. Ένα άλλο μέτρο του πνευματικού είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω την εντυπωση οτι για να ανακαλύψουμε και να ζήσουμε ολα αυτά... μας χρειάζεται σιωπή,στοχασμός,εμπειρίες και πολύς χρόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω πως χρειάζεται αυτά και ταπείνωση, πνευματικός σωστός για να αξιολογεί τις εμπειρίες και διάθεση. Πρώτα και κύρια.
    Τα υπόλοιπα έρχονται ή κι όχι. Ανάλογα! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ασφαλώς!
    Αλλά ζούμε την ελλειψη ως το βαθος της καρδιάς μας....:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απογοήτευση διακρίνω! Αλλά νομίζω πως άμα θέλουμε στ αλήθεια ο Θεός δίνει.Ειδικά για πνευματική ωφέλεια. Η προσωπική μου εμπειρία αυτό φανερώνει. Εύχομαι τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή